Yüksek Enerji Fiziği

TOBB ETÜ

Yüksek Enerji Fiziği

PREONLAR


Maddenin Muhtemel Yeni Yapı Düzeyinin TeV Enerjili Çarpıştırıcılarda Aranması

Projenin amacı, Standart Model’in (SM) çözümleyemediği problemlere çözüm sağlayabileceği düşünülen maddenin yeni yapı düzeyi (preonlar) ile ilgili ülkemizde üst düzey araştırmaların yapılmasını sağlamaktır.

Elektromanyetik, zayıf ve kuvvetli etkileşmeleri birleştiren Standart Model binlerce deneyin sonuçlarını doğru yorumlamasına rağmen birçok temel soruya cevap verememektedir. SM’nin açıklayamadığı problemler olarak temel fermiyonların kütleleri ve karışımı, sağ-sol simetrisinin kırınımı, fermiyon ailelerinin sayısı, karanlık maddenin taşıyıcıları sıralanabilir. Temel parçacıkların ve serbest parametrelerin enflasyonu (sayılarının çokluğu), SM’nin daha temel bir teorinin tezahürü olduğunun göstergesidir. Bu kapsamda; preon modelleri, süpersimetri, ek boyutlar gibi bir çok yaklaşım geliştirilmektedir. Maddenin temel yapıtaşları ile ilgili bilgimizin tarihi gelişimi açısından maddenin yeni yapı düzeyini öngören preon modelleri daha gerçekçi gözükmektedir. Proje çerçevesinde yeni (pre-)preonik model geliştirilecektir. Bu modellerin öngördükleri yeni parçacıkların ve etkileşmelerin TeV enerjili çarpıştırıcılarda (LHC – Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, CLIC – Kompakt Lineer Çarpıştırıcı, LHeC – Büyük Hadron elektron Çarpıştırıcısı, vb.) gözlenebilmesi ile ilgili araştırmalar yapılacaktır.

Kuramsal yaklaşım olarak Grup Teorisi ve Kuantum Alan Teorisi kullanılacaktır. TeV enerjili çarpıştırıcılarda yeni parçacıkların üretiminin incelenmesi için CompHEP, CalcHEP, MadGraph, Pyhtia simulasyon programları kullanılacaktır. Ayrıca üretilen parçacıklar Delphes ve PGS dedektör simülasyon programlarından geçirilecektir ve bu parçacıkların dedektör içindeki davranışları incelenecektir.

Projede ulaşılmak istenen hedefler: yeni (pre-)preonik model geliştirmek, preon modellerin öngördüğü yeni parçacıkların ve yeni etkileşmelerin türüne göre hangi çarpıştırıcılarda daha iyi incelenebileceğini belirlemektir. Elde edilecek sonuçların LHC ve kurulması planlanan yeni çarpıştırıcıların araştırma programlarına dahil edilmesi önerilecektir. Proje kapsamında 1 Doktora ve 3 Yüksek Lisans öğrencisi yetiştirilecektir. Maddenin yeni yapı düzeyinin keşfedilmesi durumunda; bunun bilimsel, teknolojik ve sosyo-ekonomik etkilerinin atom yapısını ortaya çıkaran ve son yüzyılın yüksek teknolojisinin temelini oluşturan Rutherford deneyinin sonuçları ile karşılanabilir düzeyde olacağı kuvvetle muhtemeldir.

Proje Kapsamında Yayınlanmış Makaleler ve Önbaskılar



    Yayınlanmış/Hazırlanmış Makaleler
  • Color Octet Electron Search Potential of the FCC Based e-p Colliders

    Journal of High Energy Physics G

    http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6471/aa5f7a



  • Excited Muon Searches at the FCC Based muon-hadron Colliders

    Advances in High Energy Physics

    https://doi.org/10.1155/2017/1540243



  • FCC Based Lepton- Hadron and Photon- Hadron Colliders: Luminosity and Physics

    Nuclear Instruments and Methods in Physics-A

    Hakem Değerlendirmesinde



  • Resonant Production of Color Octet Muons at the Future Circular Collider Based Muon-Proton Colliders

    Physics Letter B

    Hakem Değerlendirmesinde



  • SppC-based energy frontier lepton-proton colliders: luminosity and physics

    Advances in High Energy Physics

    Hakem Değerlendirmesinde


  • Önbaskılar
  • FCC Based Lepton- Hadron and Photon-Hadron Colliders: Luminosity and Physics

    arXiv

    https://arxiv.org/abs/1608.02190



  • Color Octet Electron Search Potential of the FCC Based e-p Colliders

    arXiv

    https://arxiv.org/abs/1605.08028


  • Sunumlar
  • FCC Based Lepton- Hadron and Photon- Hadron Colliders: Luminosity and Physics

    FCC Week 2016

    https://indico.cern.ch/event/438866/contributions/1085135/

Preonlarla İlgili Güncel Çalışmalar


Dark fermions from the Standard Model via spin-charge separation

(Xiong, Chi arXiv:1605.09786 [hep-ph])

Özetle, fermiyonları oluşturan temel parçacıklarda spin ve yük taşıyan parçacıkların (sırasıyla spinon ve chargon) ayrı ayrı parçacıklar olduklarını ve kendi aralarında preonik seviyede sadece kütle-çekim ile etkileştiklerini varsayıyor. Sadece spin kuantum sayısı taşıyan fermiyonları karanlık fermiyonlar olarak adlandırıp; karanlık madde denilen yapının bir parçası olabileceğini söylüyor. Higgs alanları bu durumda "chargon" olarak düşünülmektedir. Leptonlar ise karanlık fermiyonlar ve Higgs arasındaki bağdan oluşan parçacıklar olmaktadırlar ve sadece kütlelerini değil yüklerini de Higgs parçacıkları sayesinde kazanmaktadırlar. Çalışmada iki farklı skaler, elektron ve nötrinöları ayırabilmek adına ortaya konulmuştur. Ancak çalışmada cevaplanmamış bazı önemli sorular bulunmaktadır ve bunlardan bazılarına sonuç bölümünde değinilmiştir. Öne çıkan problemlerden bazıları: Bu skalerler el ile konulmuş ve detaylarından bahsedilmemiştir. Üst aile elemanları için kesin bir yol öne sürülmemiştir. Karanlık fermiyonların birden fazla aile üyesi olabileceği veya tek bir karanlık fermiyon ailesinin birden çok Higgs ile etkileşerek 2. ve 3. aile SM leptonları üretebileceği düşünülmüştür.

A Composite Model of Quarks and Bosons

(Moffat, J.W. Int.J.Mod.Phys. A30 (2015) no.03, 1550014 arXiv:1401.3029 [hep-ph])

SM’de olduğu gibi bu modelde de leptonlar noktasal, gluonlar ve fotonlar ise kütlesiz ve noktasal olarak kabul edilmişlerdir. Ancak kuarkların ve geri kalan bozonların ise bileşik yapılar olduğu düşünülmektedir. Bu modele göre SM kuark ve bozonlarının en temel yapıtaşı bir izo-spin ikilisidir:

ψ=(v¦w)

Kütlesiz v ve w bileşenleri "Geminis" olarak adlandırılmaktadırlar.

Yukarı kuark (u) iki v ve bir w; aşağı kuark (d) ise iki anti-w ve bir anti-v’den oluşmaktadır. Bu tür üçlü kombinasyonları ise SM kuarkların üç ayrı renk yüküne sahip olmalarını sağlamaktadır. Örneğin; vvw kombinasyonu kırmızı renk yüküne denk gelmektedir. Daha üst aile üyelerinin de oluşabilmesi için yük:

Q=I_3+ 1/2(B+S+C+B^'+T)

şeklinde tanımlanmıştır. Burada I3 izospin üçüncü elemanı, B baryon sayısı, S acayiplik sayısı, C tılsım sayısı, B^' altlık sayısı ve T ise üstlük sayısıdır. Dikkat edilirse, v ve w için ayrıca vvv ve www üçlü kombinasyonları da bulunmaktadır. Ayrıca çalışmada W, Z ve H bozonlarının α ve β olarak adlandırılan ve üç aileye sahip olduğu öne sürülen renksiz kuarkların bağlı durumlarından oluştuklarını söylemektedir. Model, ayrıca öngörülen kuramsal egzotik mezonların da yine renksiz kuarklardan oluşuyor olabileceğini söylemektedir.

Standard Model Matter Emerging from Spacetime Preons

(Ratio, R., Open Acces Library Journal, DOI:10.4236/oalib.1102788)

Makaledeki temel fikir kuarkların ve leptonların maxonlar denilen karadeliklerden meydana geldiğidir. Bunlar spin, kütle ve yük olmak üzere üç kuantum sayısı ile karakterize edilmişlerdir. Kütle Planck Kütlesi, spin 1/2 ve yük 0 veya 1/3 tür. Örneğin 1. Aile fermiyonlar aşağıdaki bağlı durumdan meydana gelirler;

u_k=ε_ijk m_i^+ m_j^+ m^0

d ̅_k=ε_ijk m^+ m_i^0 m_j^0

e=ε_ijk m_i^- m_j^- m_k^-

υ ̅=ε_ijk m ̅_i^0 m ̅_j^0 m ̅_k^0

Aşağıda protonun bir pion ve bir pozitrona bozunumu

proton (m^+ m^+ m^0 m^+ m^+ m^0 m^- m^0 m^0 ) → pozitron (m^+ m^+ m^+) + pion (m^+ m^0 m^0 m^- m^0 m^0)

şeklinde gösterilmiştir. Maxon kütle ölçeği Planck ölçeği olarak varsayılmaktadır. Bu durumda bu parçacıklar çok ağır olmakla beraber SM parçacıklarını açıklayabilmek için makale içerisinde tanımlanan bir formülde bu kütleleri yok edip daha sonra Higgs ile etkileşim sonucu hafif kütle kazandıklarını söylüyor. Modelde, SM bozonları temel olarak kabul edilmiştir.

İlgili Bağlantılar

Proje Kapsamındaki Sunumlar:

11-12 Mart tarihinde İstanbul'da yapılan FCC çalıştayında (FCC PHYSICS, DETECTOR AND ACCELERATOR WORKSHOP @ ISTANBUL) yapılan sunumlara buradan ulaşabilirsiniz:
  • FCC based Lepton-Hadron and Photon-Hadron Colliders: Luminosity And Physics (Saleh Sultansoy)
  • COLOR OCTET ELECTRON e8 @ FCC-hh, CLIC AND FCC-he DEEP INSIDE OF MATTER (Ümit Kaya)
  • İlgili Bağlantılar:

    Yüksek Enerji Fiziği ile ilgili bir kaç bağlantı:

    Boş Pozisyonlar:

    Lisans/Lisansüstü seviyesinde yüksek enerji veya parçacık fiziği çalışmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz:
    ssultansoy@etu.edu.tr